Gips szpachlowy
Sprawdź cenę i dostępność w Twojej okolicy
Znajdź najbliższy sklep i kup produkt z możliwością dostawy
Przygotowanie podłoża
Podłoże musi być stabilne, czyste, wolne od kurzu, brudu i resztek powłok malarskich. Podłoża betonowe winny być zagruntowane środkiem gruntującym typu „betokontakt”, natomiast podłoża o niestabilnej strukturze odpowiednim środkiem gruntującym zalecanym przez producenta gipsu szpachlowego. Szpachlowanie tynków cementowych, cementowo-wapiennych oraz powierzchni betonowych może odbywać się bez gruntowania podłoża po 28 dniach, a najlepiej po 40 dniach od ich wykonania. Na podłożach cementowych „świeżych” bez gruntowania podłoża może wystąpić zjawisko pękania warstwy zaszpachlowanej.
Przygotowanie i sposób użycia
Wsypać masę szpachlową do czystej i chłodnej wody w proporcji ok. 6,5 l wody na 10 kg suchej zaprawy i wymieszać przy pomocy wolnoobrotowego mieszadła do jednolitej konsystencji, pozbawionej zbryleń. Zaprawa nadaje się do użycia po wymieszaniu i zachowuje swoje właściwości przez ok. 1,2 h. Gips szpachlowy należy rozprowadzić równomiernie metalową pacą silnie dociskając zaczyn do podłoża, a następnie wygładzić go. Maksymalna grubość warstwy – 2 mm. Po wyschnięciu zaszpachlowane miejsca w których nie uzyskano wymaganych gładzi należy wyszlifować. Temperatura w pomieszczeniach, w których wykonuje się szpachlowanie, powinna wynosić nie mniej niż 5°C. Zaleca się wentylowanie lub wietrzenie pomieszczeń.
Podłoże musi być stabilne, czyste, wolne od kurzu, brudu i resztek powłok malarskich. Podłoża betonowe winny być zagruntowane środkiem gruntującym typu „betokontakt”, natomiast podłoża o niestabilnej strukturze odpowiednim środkiem gruntującym zalecanym przez producenta gipsu szpachlowego. Szpachlowanie tynków cementowych, cementowo-wapiennych oraz powierzchni betonowych może odbywać się bez gruntowania podłoża po 28 dniach, a najlepiej po 40 dniach od ich wykonania. Na podłożach cementowych „świeżych” bez gruntowania podłoża może wystąpić zjawisko pękania warstwy zaszpachlowanej.
Przygotowanie i sposób użycia
Wsypać masę szpachlową do czystej i chłodnej wody w proporcji ok. 6,5 l wody na 10 kg suchej zaprawy i wymieszać przy pomocy wolnoobrotowego mieszadła do jednolitej konsystencji, pozbawionej zbryleń. Zaprawa nadaje się do użycia po wymieszaniu i zachowuje swoje właściwości przez ok. 1,2 h. Gips szpachlowy należy rozprowadzić równomiernie metalową pacą silnie dociskając zaczyn do podłoża, a następnie wygładzić go. Maksymalna grubość warstwy – 2 mm. Po wyschnięciu zaszpachlowane miejsca w których nie uzyskano wymaganych gładzi należy wyszlifować. Temperatura w pomieszczeniach, w których wykonuje się szpachlowanie, powinna wynosić nie mniej niż 5°C. Zaleca się wentylowanie lub wietrzenie pomieszczeń.
Do czego przyda Ci się ten produkt?
Specyfikacja
Zużycie [kg/m2]
ok. 2,0
Opakowanie [kg]
25
Opinie klientów (0) Dodaj opinię
Dodaj pierwszą opinię o tym produkcie!
Dodaj opinię o produkcie
Gips szpachlowy Izolbet GS 25 kg