Cokoł Cerrad Apenino Bianco Lappato to płytka gresowa rektyfikowana przeznaczona do układania zarówno wewnątrz, jak i na
zewnątrz budynku, na styku podłogi ze ścianą. Płytki rektyfikowane poddawane są w ostatnim etapie produkcji obróbce
mechanicznej polegającej na wyrównaniu krawędzi, dzięki czemu różnice w
rozmiarach między płytkami nie są większe niż 0,2 mm, co znacznie
ułatwia ich układanie. Płytka lappato uzyskuje charakterystyczną powierzchnię
podczas polerowania elastycznie osadzonymi tarczami. Polerowanie
materiału przerywane jest, gdy najbardziej wypukłe elementy powierzchni
płytki nabierają blasku,natomiast głębiej osadzone warstwy struktury nie
mają kontaktu z tarczą polerską. Gres wytwarza się z tzw. kamionki szlachetnej, czyli
mieszanki gliny, kaolinu, piasku kwarcowego, skalenia i szamotu.
Jednolitą powierzchnię uzyskuje się przez duży nacisk prasy - ok. 800
kg/m2.Najważniejszymi parametrami, które należy uwzględnić
przy wyborze płytek oprócz walorów estetycznych są: kalibracja,
mrozoodporność, antypoślizgowość i ścieralność. Należy pamiętać, żeby
kupować płytki z jednej partii i przed położeniem należy sprawdzić, czy
nie ma różnych odcieni.
Cechy:
- gresowa,
- cokołowa,
- nieszkliwiona,
- rektyfikowana,
- matowa,
- duża wytrzymałość mechaniczna,
- niska nasiąkliwość,
- odporna na niskie temperatury,
- duża odporność chemiczna,
- trwała.
Zastosowanie:
- do wewnątrz i na zewnątrz,łazienka, hol, przedpokój, korytarz,
schody, balkon, taras, elewacja, obiekty użyteczności publicznej,
obiekty handlowe, baseny.